Water is voor mens en dier van levensbelang. Maar op drinkwater moeten we zuinig zijn en dus is het zonde om dit veelvuldig voor de tuin te gebruiken. Hoe kunnen we voorkomen dat we zoveel van dit kostbare water voor onze tuin gebruiken?
Er zijn mensen die een bron laten boren, maar dit heeft nadelige gevolgen. Het gebruik van grondwater verlaagt het waterpeil, waardoor uiteindelijk droogteschade kan ontstaan.
Bovendien bevat dit grondwater ijzer waar veel planten slecht tegen kunnen en laat het ook nog eens roestplekken achter op bijvoorbeeld bestrating.
Ondertussen worden de regenbuien steeds heftiger. De warmer wordende lucht kan meer water meedragen. Als zo’n wolk tot stilstand komt of botst met een andere wolk, hebben we vaak te maken met een wolkbreuk. Dit water kunnen we natuurlijk goed gebruiken als we het opvangen. Dit kan op verschillende manieren.
Opslaan kan bijvoorbeeld door het water weg te laten zakken in de bodem. Als de bodem rijk is aan humus kan de bodem veel water opslaan. Er zijn ook speciale water-bezink-blokken die je kunt ingraven waardoor het water rustig in de bodem kan zakken. Daarnaast slaan plantvakken veel water op. Maar let op, planten mogen niet onder water staan want dan verstikken de wortels en zullen de planten afsterven.
Voor hergebruik van water is de regenton een goed middel. Zo blijft het water beschikbaar voor kamerplanten, de tuin en dieren. Er zijn vulautomaten die je tussen de regenpijp kunt plaatsen waardoor de ton, als hij vol is, niet overloopt. Regenwater bevat minder kalk en mineralen waardoor het goed is voor planten. Ook is het perfect om de ramen mee te wassen, omdat regenwater minder strepen achterlaat dat kraanwater. En de regenton wordt bij de eerstvolgende regenbui weer gratis aangevuld.
Kortom, een regenton in uw tuin…een goed idee!