Gewasbescherming
Bestrijdingsmiddelen zijn er in overvloed, maar voordat u overgaat tot het bestrijden van luizen, rupsen en ander ongedierte kunt u zich afvragen of de plant wel op een goede plaats staat. Een plant die al niet lekker groeit, staat vaak op een verkeerde plek. De grond kan bijvoorbeeld te nat of te droog zijn of de standplaats is voor deze plant wellicht te zonnig of te donker. Mocht u desondanks de beestjes te lijf willen gaan, laat u zich dan goed voorlichten en lees goed de gebruiksaanwijzing.
Bescherming tegen insecten en slakken
Door een goede verzorging en bemesting van uw planten kunt u veel ziekten en plagen voorkomen of beperken. Ondanks deze preventieve maatregelen kunnen soms toch bepaalde ziekten en plagen optreden. We denken dan aan rupsen die grote gaten in de bladeren vreten waardoor soms alleen de nerven van de bladeren overblijven. Bladluizen veroorzaken groeiremmingen en misvormingen terwijl witte vlieg de sappen uit de plant zuigen waardoor de plant aan kracht verliest.
Dan zijn er nog de verschillende soorten kevers, de taxuskever is een bijzonder soort, want de kever zelf richt geen schade aan maar wel de larven, zij vreten de worteltjes weg. Al deze insecten zijn goed te bestrijden met zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn er in staafjes, concentraten, korrels en spuitbussen. Wij adviseren u eerst met biologische bestrijdingsmiddelen de insecten te lijf te gaan. Wil dit niet lukken, dan kunt u uw toevlucht nemen tot andere bestrijdingsmiddelen.
Voor slakken bestaan er allerlei huismiddeltjes zoals fijngestampte eierschalen rond de planten leggen en schaaltjes met bier neerzetten. De slakken komen op de gistlucht af. Ook zijn ze gek op bleekselderijstengels en boerenkoolbladeren. Als dit allemaal niet wil helpen dan moet u terugvallen op slakkenkorrels.
Onkruidbestrijding
Planten die als ongenode gasten in het gazon voorkomen worden onkruid genoemd terwijl het gewoon inheemse planten zijn. In de borders kan het "onkruid" geschoffeld worden, in het gazon is dat een stuk moeilijker vandaar dat er teruggegrepen moet worden op bestrijdingsmiddelen die door middel van korrels of in vloeibare vorm verwerkt kunnen worden.
Een ander hardnekkig onkruid is mos. Vaak komt dit in gazons voor die in de schaduw liggen of waar de grond te zuur is. U kunt bij ons een grondanalyse aanvragen met daarbij een aangepast bemestingsadvies. Bij zure grond wil kalk ook nog weleens helpen.
Hoe om te gaan met schimmels
Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. De bekendste is meeldauw die de plant bedekt met een laagje wit schimmelpluis. Schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere planten over. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms ten grond richten.
Een andere schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop. Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor, preventief spuiten in maart is aan te bevelen.De valse meeldauw heeft een witgrauw laag schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant onstaan vaak geelgroene vlekken. Aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd.
Vogels, woelmuizen en andere ongewenste tuinbezoekers
Om gewassen te beschermen tegen allerlei soorten plagen zijn er diverse producten beschikbaar. Denk aan netten om vruchtbomen en struiken te beschermen tegen de vraatzucht van de vogels die gek zijn op pruimen, kersen en andere zachte vruchten. Voor konijnen en woelmuizen zijn er vallen maar ook korrels die zorgen dat ze uit de tuin wegblijven. Wilt u radicaler te werk gaan dan zijn er voor muizen ook gifkorrels verkrijgbaar. Voor kruipende insecten is er speciaal lijmband dat om de stam geplakt wordt waardoor de insecten tegengehouden worden. Boomwondbalsem zorgt voor een snelle genezing van de wond die veroorzaakt is door het snoeien of zagen van takken en voorkomt inrotten.